Psychologen trekken het niet meer...

Ingezonden brief n.a.v wachtlijsten klinisch psychologen

Ook de VESB vzw  (Vereniging van erkende Stress- en Burn-outcoaches), merkt een sterke toename aan mensen met spanningsklachten sinds Corona. Dat zijn zeker niet alleen overbelastte verpleegkundigen, artsen en leerkrachten. Zorgelijk is dat ook meer klinisch psychologen lijden onder forse overbelasting. Net als andere zorgprofessionals stellen ze vragen om hulp vaak uit. Vooral omdat ze hun patiënten niet in de steek willen laten door ziek te worden, maar ook omdat ze zich vaak schamen dat ook zij niet immuun zijn voor een aanhoudende overbelasting. De klinisch psychologen geven aan dat zij zich niet altijd gewaardeerd voelen door de politiek. Mentale begeleiding wordt o.a. door de politiek niet op waarde geschat. Als mensen mentaal niet gezond en vitaal zijn, kunnen ze niet productief zijn op het werk en in de maatschappij. 1 op 6 van de werkenden loopt een hoog risico op burn-out, of heeft al een burn-out. De kosten van werkdruk gerelateerd verzuim zijn enorm hoog. Dat is een heuse lawine aan mensen met spanningsklachten. Er zou meer in mentale gezondheid geïnvesteerd moeten worden, zowel preventief als curatief. 

Mentale Vitaliteit cheques zouden een goed begin zijn. Mensen met stressklachten kunnen dan, zoals bij loopbaancheques, gesubsidieerd begeleiding volgen bij een gespecialiseerde begeleider. Begin met deze cheques als eerste toe te kennen aan zorgprofessionals die overbelast zijn door Corona: niet alleen artsen, verpleeg- en zorgkundigen, maar ook aan overbelastte psychologen en psychiaters. Als deze zorgprofessionals uitvallen is het leed niet te overzien.

VESB coaches kunnen klinisch psychologen en psychiaters ontlasten door mensen met ongecompliceerde spanningsklachten, overspanning en ongecompliceerde burn-out te begeleiden. De VESB vzw gaat graag het overleg aan met de klinisch psychologen en psychiaters om de onderlinge samenwerking en verwijzing te verbeteren. De klinisch psychologen en psychiaters kunnen zich dan focussen op de mensen die gecompliceerde spanningsklachten hebben (bijvoorbeeld burn-out samengaand met depressie, trauma, middelenmisbruik, enz). De VESB heeft meer dan 500 degelijk opgeleide, gespecialiseerde coaches en psychologen paraat staan. Met elkaar kunnen we de wachtlijsten belangrijk verkorten.

De VESB coaches hebben na hun bachelor of masteropleiding een in stress- en burn-outcoaching gespecialiseerde opleiding gevolgd, houden zich aan een ethische gedragscode, hebben een externe klachtencommissie en verplichte bijscholing en intervisie. Uitstel van begeleiding van mensen met spanningsklachten verlengt het ziekteverzuim. Mensen die hun veerkracht en vitaliteit willen versterken of hun spanningsklachten willen aanpakken kunnen een snel beschikbare coach vinden op de website van de VESB Coaches. Je kunt dan coaches kiezen die bij jouw klachten en vraag passen. Bij gecompliceerde spanningsklachten kies je een coach die ook klinisch psycholoog is en bij ongecompliceerde klachten kan je uit alle coaches kiezen. Via www.vesb.be kom je snel met ze in contact. 

‹ Terug naar overzicht